Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[DG] Autohelm ST7000
10-20-18, 09:05 AM (This post was last modified: 10-22-18 05:22 AM by Derek - Raymarine - Moderator.)
Post: #1
[DG] Autohelm ST7000
TSDY TOPIC: Autohelm ST7000

After an extended journey from La Rochelle and some 3500nm on the clock, I finally arrived in Portimao, Algarve. The only problem was on leaving Sines the autopilot which had worked without a hitch for many hours on the trip down from England, malfunctioned and the warning signal flashed up on the Control Unit. I disengaged same to Standby and hand steered to Portimao. On stripping down the Rotary Drive Unit, it was apparent that one of the studs inside the electric motor had slackened back and the remaining stud subsequently sheared under the torque.

Easily replaced same and Loctite on all studs. Re-installed the motor in the Drive Unit, ensured cabling was as before and tested steering by hand all turning smoothly. Engaged auto at the Control Unit, momentary chattering then steering went hard over and didn’t appear to want to stop. Disengaged and ran through calibration settings and all as per the book.

Additionally, in auto mode +10 degrees of heading change commanded, then the wheel and rudder/drive moves to port. Similarly, when -10 degrees of heading change commanded, the wheel and rudder/drive moves to starboard. When switched into auto mode and no heading change commanded the wheel and rudder/drive makes small chattering moves and then goes hard over to starboard or port alternatively! I have read the posts on the Raymarine forum and understand that this may indicate that the drive motor phasing is incorrect, however the wiring is unchanged from before and don’t understand why the rudder/drive makes small chattering moves and then goes hard over to starboard or port alternately when no course change is requested. All this whilst securely moored to the jetty.

Would seem the Rotary Drive Unit is getting an erroneous signal from the Control Unit or the Course Computer but unsure how or why. The Rotary Drive Unit had two wires to power the motor and a pair of very small gauge wire to the electronic clutch which disengages on standby and engages on auto. The Control Unit and the Course Computer have not been touched but may have had some residual memory of the motor failing and the Rotary Drive Unit not operating?

Any thoughts gratefully received as unwilling to embark on my next leg to Morocco and the Canaries on hand steering!
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 


Messages In This Thread
[DG] Autohelm ST7000 - Jasra - 10-20-18 09:05 AM

Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Contact Us