Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ST60 Wind Speed Missing
06-16-16, 12:15 AM
Post: #1
ST60 Wind Speed Missing
HI
I have an ST60 installed on our sailboat. I has worked fine for the 4 years we have owned this boat. HOWEVER...last year it was not connected because the wires were stuck in the compression post in the cabin (long story). This year prior to mast stepping I spliced additional wire to lengthen the wire run. Now, new this year the wind speed only show 0.0. Wind direction is fine.
I searched this forum, and performed the following troubleshooting at the terminal strip beneath the mast compression post:

Red to shield should read 8 volts DC steady. This is the masthead power supply, coming from the ST50/ST60 display head. If the head is damaged, you may need to provide this power from another source to test the masthead.

Blue to Shield should read anywhere between 2 and 6 volts DC. This is the port side directional element. The voltage changes as the vane turns.

Green to Shield should read anywhere between 2 and 6 volts DC. This is the starboard side directional element.

Yellow to shield should read between 0 and 5 volts DC. This is the wind speed circuit. The faster the wind is blowing, the higher the voltage will read."

I do have the voltages as indicated above at all my connections. I did not test the back of the instrument, but did check them visually, and they appear normal.
Any other suggestions? It's a big PITA not having having wind speed ...

Thanks...John H
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
06-16-16, 11:02 AM
Post: #2
RE: ST60 Wind Speed Missing
Welcome to the Raymarine Forum John,

It is recommended that initial wind transducer tests be performed utilizing the entire cable assembly from the transducer to the Wind Instrument. Breaking this assembly down further would only be required if test results do not match those specified within the FAQ. However, should the test results match those specified within the FAQ, then the wind instrument would be deemed to have suffered a failure and should be serviced (ST60 Instruments can no longer be serviced) or replaced with the current equivalent wind instrument (ex. i60 Wind).
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Contact Us