Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
incorrect depth when fast
09-26-19, 03:13 PM (This post was last modified: 09-27-19 12:46 AM by Tom - Raymarine - Moderator.)
Post: #1
incorrect depth when fast
I had a new fishfinder installed this spring. I noticed that when I'm going fast it shows 1200ft depth in 30ft. Also, it has vertical lines about every inch. My installer says it's not because of transducer in the wrong location, but programming. Now he's not returning my calls. Any ideas what the cause might be?
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
09-27-19, 12:50 AM
Post: #2
RE: incorrect depth when fast
Hello r0ckteacher,

The cause will be either air under the transducer, or high background noise. Boats are noisy places at speed, some noisier than others, and if the sounder can't here the bottom echo amongst the noise then you get no bottom trace and the sounder goes into Bottom Search Mode and ranges right out. There's a lot of information about the causes and how to diagnose these problems on this FAQ. Feel free to take screenshots and post them back here for us to have a look.

Regards,
Tom

Raymarine since 1999.
Interests: Diagnosis of problems in sonar/fishfinders, NMEA2000, ethernet comms, autopilots, thermal cameras
Location: Sydney, Australia.

Please don't PM me asking for direct support, please ask a public question instead so that others can see the question and answer. Forum posts will always be answered before PM requests.
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Contact Us