Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
i70 not showing speed
06-28-16, 12:05 AM
Post: #1
i70 not showing speed
I have finally installed the network and instrument. Went through the set up process on the i70 and all seemed fine. But it is not reporting speed. In fact, there are no numerals at all shown for speed. What am I missing?
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
06-28-16, 12:51 PM
Post: #2
RE: i70 not showing speed
Welcome to the Raymarine Forum Sfkjeld,

The i70 Transducer Set-up Guide may be found here. When you entered the Transducers Set-up feature, what was listed? Is it i70 interfaced to an iTC-5, speed pod, smart transducer, and/or to a fishfinding product?
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
06-29-16, 12:23 PM (This post was last modified: 06-29-16 01:12 PM by Chuck - Raymarine - Moderator.)
Post: #3
RE: i70 not showing speed
I have not installed the transducer yet. Why does the i70 need a transducer to display SOG? I thought it was simply based on GPS.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
06-29-16, 01:15 PM (This post was last modified: 06-29-16 01:16 PM by Chuck - Raymarine - Moderator.)
Post: #4
RE: i70 not showing speed
Sfkjeld,

I suggest that you configure the i70 to display the SOG (GPS Speed Over Ground) data item rather than the Speed data item within its Favorites pages. The Speed data item is specifically intended to display speed through water. Should the iTC-5 be interfaced to a paddle wheel speed through water sensor, then the i70 will populate the Speed data item with the speed through water sensed by the speed through water transducer.
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
07-01-16, 04:06 PM (This post was last modified: 07-05-16 09:55 AM by Chuck - Raymarine - Moderator.)
Post: #5
RE: i70 not showing speed
I just set up SOG as my default page. The screen is blank except for 3 white blocks where I assume the digits should appear when working. How do I get the GPS to display the speed?
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
07-05-16, 08:36 AM
Post: #6
RE: i70 not showing speed
Sfkjeld,

What is the source of GPS data within your system and how has it been interfaced to the i70 MFID?
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
07-05-16, 08:46 AM (This post was last modified: 07-05-16 09:48 AM by Chuck - Raymarine - Moderator.)
Post: #7
RE: i70 not showing speed
Well, maybe that is the problem. I thought the i70 had GPS in it. Does this mean that I have to buy a separate instrument to display GPS with the i70?
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
07-05-16, 09:55 AM
Post: #8
RE: i70 not showing speed
Sfkjeld,

The i70 Multifunction Instrument Display does not feature an internal GPS (or any other sensor for that matter). The i70 Multifunction Instrument Displays are design to be repeaters of supported data which is present on the SeaTalkng / NMEA 2000 backbone to which it has been interfaced. Per the earlier response, if seeking to have the i70 MFID report the Speed data item then the powered and properly terminated SeaTalkng backbone would need to be interfaced to a speed through water sensing device (ex. iTC-5 w/compatible instrument speed/temp transducer, i50 Speed System, etc.). If seeking to have the i70 MFID report the Speed Over Ground (SOG) data item then the SeaTalkng / NMEA 2000 backbone would need to be interfaced to a GPS sensing device (ex. Raystar 130 GPS Sensor, etc.).
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)